Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

mabiasz-informacio-csomag-2023-01-19

2023.01.19

MABIASZ Információ csomag - 2023.01.19.

Az alábbi információ csomagot küldjük számotokra, kérjük szíveskedjetek végig olvasni, illetve megküldeni kollégáitoknak is.

Save the date – MABIASZ Konferencia 2023.

Ezúton tájékoztatunk Titeket, hogy a MABIASZ Konferencia 2023. szervezése elkezdődött, már most írjátok be a naptárotokba a dátumot!

MABIASZ KONFERENCIA 2023.
2023. május 8-9. (hétfő-kedd)
A konferencia helyszíne:
Thermal Hotel Visegrád****superior
2025 Visegrád, Lepence völgy 2.

 

 

Biztosítási pótadó -> jutalék(javadalmazás) alap csökkentés

A 2022. december 23-án megjelent, 582/2022. (XII. 23.) Korm. rendelet az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Korm. rendelet módosításával kapcsolatban, a rendeletet követően azonnal felvettük a kapcsolatot a biztosító társasággokkal és kértünk személyes konzultációt. Idő közben azonban már egyes biztosítók kihirdették a 2023-as évre szóló változásokat, ezekről szintén készítünk majd Nektek egy összefoglalót.

 

Igazolások

A múlt évre vonatkozó igazolásokat (szakmai napok, konferencia, oktatás) hamarosan kiküldjük, egy kis türelmet kérünk még.

 

MABIASZ naptár, fontos dátumok

Mellékeljük számotokra a 2023-as évre tervezett programok listáját, továbbá a fontos dátumokat tartalmazó tájékoztatónkat is.

 

MNB felügyeleti díj, változó díj fizetés

Ne feledkezzetek meg a felügyeleti díj és változó díj megfizetéséről.

Ahogy korábban jeleztük számotokra, a Magyar Nemzeti Bank 17/2018. (V. 29.) MNB rendelete szól a felügyeleti díj megfizetésének, kiszámításának módjáról és feltételeiről. A felügyeleti díjat ebben az évben is január 31-ig szükséges megfizetni az előbbi rendelet alapján.

Az MNB tv. 167. § (5) bekezdésében foglaltak alapján bevallás benyújtására a független biztosításközvetítő nem köteles, így a Rendelet bevallásra vonatkozó szabályát a független biztosításközvetítőnek nem kell alkalmazni (elég csak megfizetni azt).

Az új felügyeleti alapdíj hetvenötezer forint, amely összeg minden ötven – többes ügynök és az alkusz által alkalmazott vagy megbízott, továbbá a részéről megbízott gazdálkodó szervezet által alkalmazott vagy megbízott – biztosításközvetítést végző természetes személy után újabb hetvenötezer forinttal nő.

A 2020.01.18-án hatályba lépett felügyeleti díjjal kapcsolatos módosítások értelmében ne feledkezzetek meg a negyedéves változó díj kiszámításáról és befizetéséről sem! A díjfizetésre kötelezett a külön jogszabály szerint kiszámított változó díj összegét negyedévente, a tárgynegyedévet követő hónap utolsó napjáig kell utalni az MNB számlájára. A díj mértéke: negyedéves bruttó jutalékbevétel * 0,25%.

A felügyeleti díjat az MNB 19017004-01677000-30900001 számú pénzforgalmi számlájára kell befizetni. A felügyeleti díj fizetésére kötelezettnek a díj megfizetésekor a megbízás közlemény rovatában fel kell tüntetnie befektetési alapok esetében az ISIN azonosítót, egyéb esetben az adószámot, majd 1 szóköz kihagyásával az MNB rendelet 3. mellékletében szereplő pénzforráskódot (biztosításközvetítő alkuszok esetében a kód: ALKUSZ).

 

Kövessétek híreinket a honlapunkon, illetve a Facebook oldalon is!

https://www.mabiasz.hu/

https://www.facebook.com/mabiasz

 

 

Köszönettel és Üdvözlettel:

Püski András elnök

Kósa Attila főtitkár

MABIASZ