Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

europaban-nalunk-no-a-legnagyobb-utemben-a-fertozottek-szama

2021.02.23

Európában nálunk nő a legnagyobb ütemben a fertőzöttek száma

A harmadik hullám a múlt héten tört be igazán, márciusban a halálozási adatok is várhatóan növekedni fognak.

Megállapították, hogy

42 százalékkal több koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt héten, mint az azt megelőzőn.

A napi fertőzöttek növekedési üteme jelenleg egész Európában nálunk a legmagasabb. A vasárnap jelentett újabb 2 912 fertőzöttel lett 42 százalékos a növekedési faktor.

A vasárnaphoz képest mért utóbbi 35 nap trendjét nézve Magyarország mögött Lengyelország áll a második helyen 26 százalékos emelkedéssel, utánuk pedig szorosan az észtek következnek 25 százalékkal. Ezen a listán az első tizenöt helyezettnél lehet emelkedést látni, a 16. helyezett Németország már enyhe csökkenést mutat.

A járvány dinamikája szerint előbb a napi fertőzöttek száma, majd a kórházban, lélegeztetőn lévők száma emelkedik, ezt követi pár héttel később a halálozás is.

Hazánkban a kórházban lévők száma már két hete emelkedik, a lélegeztetőn lévőké pedig harmadik hete.

A halálozások száma az elmúlt héten csökkent, köszönhetően annak, hogy hétfőn és vasárnap is volt két kirívóan alacsony szám (46, illetve 47 áldozattal). Igaz, a kettő között három olyan nap is akadt, amikor 100 fölött volt az áldozatok száma.

A harmadik hullám a halálozásoknál márciusban látszódhat majd igazán. De európai összehasonlításban már most is magas a halottak száma Magyarországon - írja a portál.

Ha egymillió főre számítjuk az elmúlt két hétben az áldozatok számát, akkor csak Szlovákiában, Portugáliában és Csehországban rosszabb a helyzet.

Ami ugyanakkor jó hír: ezen a héten oltották be eddig messze a legtöbb embert (110 ezret első körben, 62 ezren a másodikat is megkapták), és a beérkezett 275 ezer ember oltására elég kínai vakcinával a jövő héten kezdenek oltani.

 

Forrás