Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

nehez-helyzetben-van-rengeteg-magyar-nyugdijas-ezt-sem-hagyta-meg-nekik-2020-penzcentrum-cikk

2020.11.19

Nehéz helyzetben van rengeteg magyar nyugdíjas: ezt sem hagyta meg nekik 2020 - Pénzcentrum cikk

A koronavírus világjárvány tavasszal jócskán felverte az árakat, amelyek látszólag sem nyáron, sem az ősszel nem nagyon akartak lejjebb menni. A statisztikák nyár óta folyamatos csökkenésről számolnak be, ezt viszont a vásárlók kevéssé érzik a pénztárcájukon. Az ugyanis, hogy drágulást, árcsökkenést vagy -stagnálást érzékelnek a vevők, nagyban függ attól, mit is vásárolnak. Lehetséges, hogy összességében csökkenés mutatkozik az árakban, azonban bizonyos termékcsoportok ára, amelyek a leggyakrabban kerülnek a bevásárlókosárba, ugyanúgy magas maradt. 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, októberi statisztikái szerint a fogyasztói árak átlagosan 3 százalékkal voltak magasabbak 2019 azonos időszakánál. (Míg szeptembernem 3,4 százalék, augusztusban 3,9 és júliusban 3,8 százalék volt az infáció.) Az élelmiszerek az elmúlt hónapokban különösen megdrágultak: agusztusban az éves áremelkedés 7,9 százalék, szeptemberben 7,3 százalék volt. Októberben pedig az élelmiszerek ára 6,5 százalékot drágult egy év alatt - ebből az következne, hogy a drágulás mértéke csökkent a nyolcadik és kilencedik hónaphoz képest.