Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

merkely-bela-elmondta-miert-robbant-be-ennyire-a-jarvany-magyarorszagon-hvg-cikk

2020.10.16

Merkely Béla elmondta, miért robbant be ennyire a járvány Magyarországon - HVG cikk

Általánosan jellemző, hogy azokban az országokban, ahol az első hullám kicsi volt, a második hullám mindig komolyabb – mondta Merkely Béla a Semmelweis Egyetem rektora egy csütörtöki interjúban.

Mivel az első hullám során nem volt olyan magas a megbetegedések száma, az első ijedség után a koronavírus másodszori megjelenése nem váltott ki félelmet a lakosságból, ezért most sokkal kevésbé vagyunk fegyelmezettek”

– mondta Merkely Béla a vasárnap.hu-nak adott interjúban.

A Semmelweis Egyetem rektora szerint általánosan jellemző, hogy azokban az országokban, ahol az első hullám kicsi volt, a második hullám komolyabb.

A rektor szerint az idősek azért nem kapták el a fiatalokból nagyobb arányban a vírust, mert nekik más az életvitelük, ők jobban betartják a szabályokat. "Előbb-utóbb persze lehetetlen megakadályozni, hogy a fiatalok körében dúló járvány ne érje el az idős korosztályt. Ez csupán idő kérdése” – figyelmeztetett Merkely Béla.

["Eltitkolt jó hírek" a koronavírusról – Lenkei doktor papíron és YouTube-on járna túl az őt törlő Facebook eszén]

A rektor most is hangsúlyozta, hogy a vírus ellen rendszeres kézmosással és maszkhordással lehet a leghatékonyabban védekezni. Emellett az olyan felületek tisztítása is fontos, mint például a kilincs. “Persze vannak arra vonatkozó kutatások, hogy bizonyos felületeken mennyi ideig marad életben a vírus, de a kísérleti körülmények sosem tudják a teljes valóságot produkálni. Szóval, koncentráljunk inkább a maszkviselésre és a kézmosásra” – tette hozzá Merkely.

A rektor szóba hozta a most is zajló vakcinakísérleteket, illetve a Johnson & Johnson által felfüggesztett teszteket. Merkely Béla szerint a cég nehézségekkel küzd, de “kifejleszteni egy új vírus elleni védőoltást olyan nehéz technológiai és orvosi feladat, melyben mindig számos buktató rejlik. Az viszont reményre ad okot szerinti, hogy az egyik legnagyobb gyógyszergyártó cég, az AstraZeneca nagy valószínűséggel még októberben befejezi klinikai vizsgálatait, és novemberben bejelentik az első sikeres háromfázisú vizsgálatokat. "Azaz megindul az egyik vakcina egészségügyi hatóságok által történő ellenőrzése. Ezeken felül még hat különböző ígéretes szer van.”

Merkely Béla szerint védőoltás nélkül csak óriási áldozatok árán tűnne el a koronavírus. "Jelenleg több mint egymillió halálesetről tudunk, miközben az átfertőzöttség a legtöbb országban csupán 10 százalék körül van. Nálunk ennél is kisebb az arány. Hatvanszázalékos átfertőzöttség, szeropozitivitás kell ahhoz, hogy a nyájimmunitás működjön, tehát a jelenlegi 10 százalék nem elegendő ahhoz, hogy jelentősen csökkentse a fertőzések számát" – mondta.

 

Forrás