Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

kiszedett-mindent-es-meg-annal-is-tobbet-meszaros-lorinc-a-cegebol-privatbankar-cikk

2020.07.23

Kiszedett mindent és még annál is többet Mészáros Lőrinc a cégéből - Privátbankár cikk

A nemzet gázszerelője és felesége 50 százalékos tulajdonában lévő Hungarikum Kft. egy év alatt az árbevételét és a nyereségét is csaknem megduplázta. A profitot teljes egészében fel is vették a tulajdonosok, amelyhez hozzácsapták még az előző évi eredménytartalékot is, így a Mészáros-házaspár markát közel 1,3 milliárd forint osztalék ütötte.

Kiugró éve volt a tavalyi a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft.-nek. Árbevétele 4 milliárd 453 millió lett, szemben a 2018. évi 2 milliárd 402 millióval – ez 85 százalékos növekedés. Az árbevétel túlnyomórészt biztosítóktól befolyt jutalékbevételből állt – derül ki a cég most közzétett tavalyi éves beszámolójának kiegészítő mellékletéből. Ami egy biztosításialkusz-cégnél teljesen természetes, hiszen abból él, hogy biztosítók termékeit közvetíti ki. Nyeresége pedig abból származik, hogy egy alkusz költségei – az üzletág sajátosságaiból fakadóan, ahol a tevékenységet nem terhelik jelentős rezsikiadások – általában jóval elmaradnak az árbevételétől.

Márpedig a Hungarikum a tavalyi évet 2 milliárd 584 milliós adózott nyereséggel zárta, ami csaknem 60 százalékos árbevétel-arányos profit. A cég három tulajdonosa – Mészáros Lőrinc és felesége, valamint a Keszthelyi Erik által száz százalékban birtokolt Keszthelyi Holding Zrt. – úgy döntöttek, hogy a nyereséget teljes egészében kiveszik a cégből, sőt, még a 4,5 milliós eredménytartalékot is. Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány miatt a Magyar Nemzeti Bank kifejezetten azt ajánlotta, hogy a tulajdonosok az idén ne vegyék ki a nyereségüket a cégükből, vagy legalábbis az erről szóló döntést halasszák el szeptember 30-áig, amíg tisztulhat a kép a jövőről.

 

Ezért az osztalékért is lehajolt Mészáros Lőrinc Ezért az osztalékért is lehajolt Mészáros Lőrinc

A biztosítási alkuszként akkor már éveken át tevékenykedő Keszthelyi Erik még 2010 májusában vásárolt üzletrészt a Hungarikum jogelődjében, az Optimál-GB Biztosítási Alkusz Kft.-ben, majd a tulajdonostársait kivásárolva 2012-ben annak egyedüli gazdájává vált. A céget 2015-ben keresztelte át Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft.-re. 

 

Mészáros Lőrinc a feleségével együtt 2018-ban szállt be a Hungarikumba, 50 százalékot vásárolva a Keszthelyi által 2015-ben alapított Keszthelyi Holding Zrt.-től (amely azonban 50 százalékot meghaladó szavazati joggal rendelkezik).

Keszthelyi Erik érdekeltsége az alapvetően állami vállalatok, részben önkormányzatok számára kiközvetített szerződések révén meglehetősen agresszíven terjeszkedett: míg 2014-ben még a tizedik legnagyobb hazai független biztosításközvetítő volt, addig ma már a német OVB-csoport magyar leánya mögött a második.

Felvásárlási lázban

A Hungarikum a korábbi években több alkuszcéget is felvásárolt. 2019-es beszámolója szerint tavaly két tranzakciót hajtott végre: megvette a HUNPartner Kft.-t, míg az UFS Group Kft-ben 90 százalékos részesedést szerzett. 

Az már az idei év fejleménye, hogy februárban az Agenta-Consulting Kft.-t HUNBankbiztosítás Közvetítő Kft.-re keresztelte át, alig két és fél hónappal később, május elején pedig a Takarék Csoport központi bankja, az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. 25 százalékos részesedést vásárolt a HUNBankbiztosítás Kft.-ben. A Takarékbankot – a beszállásáról kiadott közlemény indoklása alapján – az vihette rá az üzletre, hogy országos fiókhálózatában a harmadik negyedévtől immár nemcsak egy bizonyos, hanem akár valamennyi hazai biztosító termékét értékesítheti, lakosságit és vállalatit egyaránt.

Ígéretes lehetőség előtt

A Takarék Csoport szerepvállalását ugyanakkor az is magyarázhatja, hogy – mint arról beszámoltunk – Mészáros Lőrinc közel 25 százalékban tulajdonos a CIG Pannónia Biztosítóban, s épp most készül arra, hogy megszerezze e cég többségét. Amelyet követően aztán ígéretes lehetőség nyílhatna meg a CIG előtt: értékesíthetné a termékeit a Takarékbank, MKB és Budapest Bank egyesüléséből majdan létrejövő megabank együttesen mintegy 1,9 milliót számláló ügyfelének.

Nem véletlen, hogy a Hungarikum már 2019 végén is csaknem 1,6 milliárd forintot tartott az e három bankból kettőnél – a Budapest Banknál és az MKB-nál – vezetett bankszámláján. A Hungarikum tavalyi éves beszámolójának kiegészítő mellékletéből ugyanakkor az is kiderül, hogy a társaság a vezető tisztségviselőnek 2019-ben havi 1 millió forint munkabért folyósított. Ez a vezető tisztségviselő pedig nem más, mint Keszthelyi Erik.

 

Forrás